Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про застосування РРО/ПРРО та спрощеної системи оподаткування за ставкою 2% в період дії воєнного стану - під час роботи «гарячої лінії»

опубліковано 06 травня 2022 о 13:36

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області  відбулась «гаряча лінія»  з питань застосування РРО/ПРРО суб'єктами малого бізнесу та застосування спрощеної системи за ставкою 2% в період дії воєнного стану.

На питання дозвонювачів відповідала начальник управління  електронних сервісів ГУ ДПС у Рівненській області Ірина Клинова

Як платник ПДВ може дізнатися чи обрав його постачальник або покупець єдиний податок за ставкою 2 %?

Реєстрація суб’єкта господарювання платником єдиного податку за ставкою 2 відсотків доходу здійснюється шляхом внесення до Реєстру платників єдиного податку. На вебпорталі ДПС за посиланням http://cabinet.tax.gov.ua реалізована можливість щодо перевірки належності суб’єкта господарювання до платників єдиного податку за ставкою 2 відсотки доходу.

 

Які підстави проведення фактичних перевірок у період воєнного стану?

фактичної перевірки може стати наявність у податківців інформації від отримання інформації від державних органів або органів місцевого самоврядування, яка свідчить про можливі порушення платником податків законодавства. Це порушення, пов'язані з розрахунками за товари (послуги) через РРО (ПРРО), із веденням касових операцій, наявністю патентів, ліцензій, із виробництвом та обігом підакцизних товарів, необґрунтованим завищенням цін на товари першої необхідності.

Крім того, перевірку може ініціювати покупець чи споживач, який вирішив поскаржитися на платника податків.

 

Чи можливий перехід на єдиний податок за ставкою 2 % при наявності податкового боргу?

Наявність податкового боргу не є підставою для відмови від реєстрації суб’єкта господарювання платником єдиного податку третьої групи за ставкою 2 відсотки доходу, оскільки відповідно до підпункту 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу у випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок, зокрема щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, платники податків звільняються від передбаченої Кодексом відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX