Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Рівненщина: кількість зареєстрованих реєстраторів розрахункових операцій зростає

опубліковано 07 вересня 2022 о 13:50

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області відзначають стійке зростання кількості зареєстрованих реєстраторів розрахункових операцій, у тому числі новітніх програмних РРО.

Зокрема, з моменту запровадження воєнного стану платники податків Рівненщини зареєстрували 1270 реєстраторів розрахункових операцій, з них 685 – програмних та 585 – класичних.

Загалом розрахункові операції з покупцями із використанням касових апаратів  здійснюють майже вісім тисяч суб’єктів господарювання, якими зареєстровано 5831 програмний та 5822 класичних РРО.

Нагадуємо, що з 01.01.2022 застосування РРО або ПРРО при здійсненні розрахункових операцій є обов’язковим для фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку 2 – 4 групи. Реєстратори розрахункових операцій не є обов’язковими для фізичних осіб – підприємців, які перебувають на І групі спрощеної системи оподаткування, або ж якщо вони здійснюють роздрібну торгівлю на території сіл у визначених законодавством випадках, проте у такому випадку при здійсненні розрахункових операцій слід застосовувати  розрахункові книжки та книги обліку розрахункових операцій.

Також звертаємо увагу на необхідність забезпечення можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням POS-терміналів (електронних платіжних засобів).

Нагадаємо, що для  забезпечення законних прав та інтересів громадян України ДПС створила чат-бот «StopViolationBot» для надання можливості споживачам інформувати службу про виявлені порушення, зокрема, й порядку проведення розрахунків.

Відповідно до статті 16315 Кодексу України про адміністративні правопорушення порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), у тому числі недотримання установлених законодавством вимог щодо забезпечення можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів, тягне за собою накладення штрафу на фізичну особу - підприємця, посадових осіб юридичної особи від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дії, вчинені особою, до якої протягом року вже застосовувалося адміністративне стягнення за таке ж порушення, тягнуть за собою накладення штрафу від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.