Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Проведено «гарячу лінію»

опубліковано 07 вересня 2022 о 14:04

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області проведено «гарячу лінію» з питань оподаткування юридичних осіб в умовах воєнного стану, зокрема порядку реєстрації податкових накладних. На питання дозвонювачів відповідала   начальник управління оподаткування юридичних осіб Ольга Єгорова.

Надаємо відповіді на актуальні запитання.

Чи потрібно нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ по необоротним активам щодо яких було сформовано податковий кредит до переходу на спрощену систему оподаткування за ставкою 2 відс. доходу та після закінчення воєнного, надзвичайного станів такі активи будуть використовуватися в оподатковуваних операціях?

Податкові зобов’язання з ПДВ не потрібно нараховувати по необоротним активам щодо яких було сформовано податковий кредит до переходу на спрощену систему оподаткування за ставкою 2 відс. доходу та після закінчення воєнного, надзвичайного станів у разі якщо такі активи будуть використовуватися в оподатковуваних операціях.

Чи підлягає зменшенню фінансовий результат до оподаткування на суму реалізації товарів, робіт/послуг, по якій надходження коштів відбулось у період перебування платника на спрощеній системі з особливостями оподаткування?

Положеннями Податкового кодексу України не передбачено коригування (зменшення) фінансового результату до оподаткування на вартість товарів, що реалізовані під час перебування платника на сплаті податку на прибуток підприємств, оплата за які надійшла під час перебування такого платника на сплаті єдиного податку.

Який порядок відновлення правил нарахування та сплати ПДВ для платників, які обрали ставку єдиного податку 2 відс. доходу, після завершення воєнного стану?

У податковій звітності за перший звітний період після завершення дії воєнного, надзвичайного станів платник ПДВ повинен нарахувати податкові зобов’язання на вартість товарів, послуг, необоротних активів використаних (поставлених, реалізованих) в неоподатковуваних операціях (реалізованих у період дії воєнного, надзвичайного стану), суми податку по яких були включені до складу податкового кредиту на дату переходу на спрощену систему оподаткування за ставкою 2 відсотки.
Платник зобов’язаний забезпечити складання не пізніше останнього дня першого звітного періоду після завершення дії воєнного, надзвичайного станів і зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) зведену податкову накладну за такими товарами/послугами, необоротними активами.

Після завершення воєнного стану у платника ПДВ зберігається право на використання сум ПДВ, включених до складу податкового кредиту на дату переходу на спрощену систему оподаткування за ставкою 2 відс., за товарами/послугами не реалізованими у період перебування на спрощеній системі оподаткування за ставкою 2 відс., при обчисленні податкових зобов’язань з ПДВ у податковій звітності за перший звітний період після завершення дії воєнного, надзвичайного станів та подальші звітні періоди.

Якщо платник єдиного податку за ставкою 2 відс. придбавав товари з ПДВ, які залишились не проданими після завершення військового стану, після переходу на загальну систему оподаткування та відновлення реєстрації платника ПДВ за такими придбаними товарами податковий кредит не відновлюється.

Який порядок врахування у реєстраційній сумі сум ПДВ за податковими накладними, які несвоєчасно зареєстровані в ЄРПН?

Якщо платник податку своєчасно не зареєстрував в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні та відповідно не зменшив реєстраційну суму на суму податку, зазначену в таких податкових накладних, то після подання звітності з податку на додану вартість  за відповідний звітний період, в якій задекларовано податкові зобов’язання з ПДВ, що визначені у податкових накладних, які не зареєстровані в ЄРПН, реєстраційна сума платника зменшується на суму ПДВ, зазначену у податкових накладних, своєчасно не зареєстрованих в ЄРПН.

Після реєстрації таких податкових накладних в ЄРПН в системі електронного адміністрування ПДВ автоматично відбувається перерахунок показника SПеревищ за звітний період, в якому було складено таку податкову накладну, та розрахункової суми (SНакл) з урахуванням сум ПДВ, зазначених у таких податкових накладних.

Як в податковому обліку з ПДВ відобразити викрадення товарно-матеріальних цінностей (основних засобів)?

У тому звітному періоді, в якому був встановлений факт викрадення товарно-матеріальних цінностей, платник податків повинен нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ та скласти не пізніше останнього дня такого звітного (податкового) періоду і зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) зведену податкову накладну відповідно до п. 198.5 ст. 198 ПКУ.

При викраденні основних засобів податкові зобов’язання з ПДВ не нараховуються, якщо факт викрадення документально підтверджується відповідно до законодавства.