Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Черговий сеанс «гарячої лінії» проведено податківцями Рівненщини

опубліковано 23 вересня 2022 о 11:30

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області проведено   «гарячу лінію»  з питань застосування РРО.

На запитання дозвонювачів відповідав в.о начальника відділу фактичних перевірок Андрій Філіпчук. 

Надаємо відповіді на актуальні питання.

 Чи передбачена відповідальність до суб’єкта господарювання у разі проведення розрахункових операцій через РРО без використання режиму програмування найменування кожного товару, який не є підакцизним?

Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» не передбачено відповідальності суб’єктів господарювання у разі проведення розрахункових операцій через реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та/або через програмні РРО без використання режиму програмування найменування кожного товару, який не є підакцизним, та/або послуги, ціни товару (послуги) та обліку їх кількості. Водночас, у разі відсутності в документі хоча б одного з обов’язкових реквізитів, а також недотримання сфери його призначення, такий документ не прийматиметься як розрахунковий.

За яких причин проводяться фактичні перевірки?

Причиною фактичної перевірки може стати наявність у податківців інформації  від державних органів або органів місцевого самоврядування, яка свідчить про можливі порушення платником податків законодавства. Це порушення, пов'язані з розрахунками за товари (послуги) через РРО (ПРРО), із веденням касових операцій, наявністю патентів, ліцензій, із виробництвом та обігом підакцизних товарів,  необґрунтованим завищенням цін на товари першої необхідності, забезпеченням можливості проведення розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері продажу товарів, громадського харчування та послуг, приймання спеціальних платіжних засобів для здійснення розрахунків за продані товари чи надані послуги.

 Чи зобов’язані суб’єкти господарювання застосовувати РРО або ПРРО при продажу  молока, олії та живої риби з цистерн, бочок та бідонів?

Пунктом 11 ст. 9 Закону № 265 визначено, що РРО та/або ПРРО та розрахункові книжки не застосовуються, зокрема, при продажу води, молока, квасу, олії та живої риби з автоцистерн, цистерн, бочок та бідонів.

Чи повинен бути наявним QR-код у фіскальному касовому чеку?

QR-код у фіскальному касовому чеку зазначається у разі наявності в реєстраторі розрахункових операцій відповідного програмного забезпечення.