Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Черговий сенс телефонного зв’язку «гаряча лінія» проведено податковою службою області

опубліковано 10 січня 2023 о 09:06

В Головному управлінні ДПС у Рівненській відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з актуальних питань оподаткування юридичних осіб.  На питання дозвонювачів відповідала  заступник начальника ГУ ДПС в області Зоя Хоній.

В ході «гарячої лінії» дозвонювачів, зокрема, цікавили питання застосування правового режиму Дія Сіті. Зоя Хоній роз’яснила, що  відповідно до пункту 9 частини першої статті 1 Закону України від 15 липня 2021 року № 1667-IX «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні правовий режим Дія Сіті – це сукупність правових норм, якими визначаються права та обов’язки особи, що виникають, змінюються та припиняються у зв’язку із зверненням про набуття, набуттям та втратою статусу резидента Дія Сіті, а також особливості регулювання відносин за участю резидента Дія Сіті і щодо участі у його статутному капіталі. Тобто, Дія Сіті — це унікальний правовий та податковий простір для IT-компаній в Україні, особливостями якого є:

  • низькі податкові ставки (податок на прибуток 9 відс. або 18 відс. залежно від обраного режиму та податків на оплату праці (податок на доходи фізичних осіб - 5 відс., ЄСВ – 22 відс. від мінімальної зарплати,1,5 відс. військовий збір);
  • альтернативна модель найму (згідно з Кодексом законів про працю України чи співпраці з ФОП, може підписати GIG-контракт, доступний лише резидентам Дія Сіті);
  • правовий режим Дія Сіті встановлюється на необмежений строк, але не менш як на 25 років з дня внесення до реєстру Дія Сіті запису про першого резидента Дія Сіті.

Посадовець звернула увагу, що першим звітним періодом для спеціального режиму оподаткування резидентів Дія Сіті є 2022 календарний рік.

Також Зоя Хоній поінформувала платників про основні новації Закону України від 13.12.2022 № 2836-ІХ «Про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України», який передбачає, зокрема, звільнення від оподаткування ПДВ операцій з ввезення на митну територію України електрогенераторних установок, трансформаторів, генераторів, обладнання та матеріали до них (повний перелік товарів визначено пунктом 921 розділу XXI Митного кодексу України).

Крім того, було надано відповіді на запитання платників щодо змін форм податкової звітності,  які вступили в дію з 01.01.2023 року.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Комунікаційна платформа ГУ ДПС у Рівненській області: електронна скринька rv.ikc@tax.gov.ua