Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Розрахункові  операції  - із застосуванням РРО/ПРРО 

опубліковано 30 травня 2023 о 10:11

ГУ ДПС у Рівненській області нагадує, що суб’єкти господарювання, у тому числі ФОП ІІ – IV груп єдиного податку, зобов’язані здійснювати розрахункові операції із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.  Не застосовують РРО підприємці першої групи спрощеної системи оподаткування. 

Крім того, підприємці, які здійснюють діяльність у населених пунктах із населенням більше ніж 25 тисяч осіб при використанні РРО зобов’язані встановлювати платіжні термінали. 

Платники податків при розрахунках зі споживачами поряд з традиційними касовими апаратами можуть застосовувати програмні РРО (ПРРО) – сучасний аналог класичного касового апарату, який можна встановити на комп’ютер, смартфон чи планшет.

Розпочати роботу з програмним РРО доволі просто. Насамперед, платнику необхідно отримати електронний підпис та зареєструвати пункт продажу в Електронному кабінеті, тобто створити і надіслати он-лайн форму 20-ОПП. 

Наступний крок - обрати безкоштовний ПРРО від ДПС або платний – від комерційних фірм та зареєструвати в податковій службі. Для реєстрації програмного РРО суб’єкт господарювання або його представник подає до контролюючого органу заяву за формою № 1-ПРРО. У відповідь на надіслану форму №1-ПРРО надійде квитанція з фіскальним номером, під яким податкова зареєструвала ПРРО (віртуальну касу). Далі потрібно завантажити файл ПРРО і встановити його на планшет, смартфон чи комп'ютер, які будуть виконувати роль каси в пункті продажу.

Зверніть увагу, що ПРРО - це альтернатива, яка дозволяє бізнесу обирати той пристрій, який є більш зручним для проведення розрахункових операцій – класичний або програмний РРО.

Якщо вас зацікавить питання застосування у своїй діяльності програмних РРО, то можете звертатись у Центри обслуговування платників, або телефонувати за номером «гарячої лінії» 0362 692-628. Крім того, отримати інформацію можна на вебпорталі ДПС, де створено спеціальний банер «Програмні РРО» (http://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/).

Також повідомляємо, що презентаційні, роз’яснювальні та інші матеріали щодо застосування РРО розміщуються на вебпорталі ДПС за посиланням https://tax.gov.ua/diyalnist-/podatkoviy-audit/zastosuvannya-rro-prro/.