Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Не сплатили вчасно податки? – Ваше майно може потрапити до податкової застави

опубліковано 30 травня 2023 о 10:16

В ГУ ДПС у Рівненській області звертають увагу платників податків, що у разі, якщо платник  не сплачує певну суму коштів, яку він повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством, та/або штрафну (фінансову) санкцію, що справляється з платника податків у зв’язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а також санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності; та нарахованої пені, такий платник податків визнається таким, що має податковий борг.
У випадках, коли загальна сума податкового боргу платника податків перевищує 3060 гривень, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу.

Відповідно до п.59.3 Податкового кодексу України  (далі – ПКУ) податкова вимога разом з детальним розрахунком суми податкового боргу надсилається не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошового зобов’язання. Податкова вимога повинна містити:

відомості про факт виникнення податкового боргу та права податкової застави;

  • розмір податкового боргу, який забезпечується податковою заставою;
  • обов’язок погасити податковий борг та можливі наслідки його непогашення в установлений строк;
  • попередження про опис активів, які відповідно до законодавства можуть бути предметом податкової застави, а також про можливі дату та час проведення публічних торгів з їх продажу.

Податкова застава – це спосіб забезпечення сплати платником податків грошового зобов’язання та пені, не сплачених таким платником у строк, визначений ПКУ.  Право податкової застави виникає у відповідно до п.89.1 ПКУ:

  • у разі несплати у строки, встановлені ПКУ, суми грошового зобов’язання, самостійно визначеної платником податків у податковій декларації, - з дня, що настає за останнім днем зазначеного строку;
  • у разі несплати у строки, встановлені ПКУ, суми грошового зобов’язання, самостійно визначеної контролюючим органом, - з дня виникнення податкового боргу;
  • у випадку, визначеному в пункті 100.11 статті 100ПКУ, - з дня укладання договору про розстрочення, відстрочення грошових зобов’язань.

Зверніть увагу: під податкову заставу може потрапити будь яке майно платника податків, що перебуває у його власності у день виникнення права на податкову заставу!

Тож,  закликаємо кожного платника перевірити себе на наявність податкового боргу та терміново сплатити його.

Нагадуємо, що меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету (https://cabinet.tax.gov.ua/) надає платнику податків з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг, доступ до своїх особових рахунків із сплати податків, зборів та інших платежів.