Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Під час «гарячої лінії» говорили про застосування РРО

опубліковано 22 вересня 2023 о 10:01

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області проведено   «гарячу лінію»  з питань застосування РРО/ПРРО. На запитання додзвонювачів відповідав  начальник відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Андрій Філіпчук. 

У ході «гарячої лінії» платники податків, зокрема, запитували, які категорії платників мають право не використовувати реєстратори розрахункових операцій. Андрій Фліпчук зазначив, що правила застосування РРО не стосуються платників єдиного податку І групи ( річний дохід – до 167 МЗП). Окрім цього, уряд звільнив від використання касових апаратів підприємців, які ведуть роздрібну торгівлю у сільській місцевості. Однак тут теж є свої винятки, тому використовувати РРО у селі необхідно за умови, якщо:

- одночасно ведеться торгівля підакцизними товарами;

- йдеться про дистанційну торгівлю, зокрема, через Інтернет;

- сільрада та рада ОТГ ухвалила рішення про обов'язкове використання РРО.

Також додзвонювачів цікавили питання щодо  розміру штрафних санкцій за порушення у сфері застосування РРО платниками єдиного податку.

Посадовець повідомив, що Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану»  суттєво зменшено розміри штрафних (фінансових) санкцій для фізичних осіб-підприємців, які є платниками єдиного податку, із 100 – 150 % до 25 – 50 % вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг), відповідно  (крім тих які зареєстровані платниками податку на додану вартість,  здійснюють діяльність з продажу підакцизних товарів, технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння).

Під час заходу платники податків отримали  фахові відповіді на всі свої запитання щодо порядку застосування РРО та ПРРО.