Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Суб’єкту господарювання на замітку: передумовою початку господарської діяльності, пов’язаної з продажем товарів або наданням послуг, є реєстрація РРО/ПРРО в контролюючих органах

опубліковано 22 вересня 2023 о 10:05

ГУ ДППС у Рівненській області нагадує, що суб’єкти господарювання, на яких поширюється дія Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», для здійснення розрахункових операцій в готівковій та/або безготівковій формі зобов’язані зареєструвати РРО або ПРРО в контролюючих органах.

Фізичні особи – підприємці застосовують РРО/ПРРО відповідно до вимог цього Закону, при цьому ФОП – платники єдиного податку першої групи РРО/ПРРО не застосовують.

Суб’єкт господарювання для проведення розрахунків самостійно обирає РРО чи ПРРО він буде застосовувати. Якщо надає перевагу ПРРО, то обирає самостійно – безоплатний ПРРО від ДПС чи комерційний ПРРО.

Процедури реєстрації РРО/ПРРО врегульовані відповідними порядками, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547 «Про затвердження порядків щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій». Ці процедури максимально спрощені, враховують специфіку роботи РРО та ПРРО і здійснюються за заявницьким принципом.

Подати до контролюючого органу заяву для реєстрації РРО можна в електронній або паперовій формі, для реєстрації ПРРО – виключно в електронній формі.

Безоплатний ПРРО від ДПС розміщено у відкритому доступі на відповідних цифрових платформах (завантажити можна за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/).

Форма заяви для реєстрації ПРРО - за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/formi-prro/formi-prro/

Отримати роз’яснення щодо реєстрації РРО/ПРРО, з інших питань, пов’язаних із застосуванням РРО/ПРРО, можна за телефоном: 0800501007, або за телефоном «гарячої лінії» ГУ ДПС у Рівненській області (0362) 692-628.

Також запрошуємо підприємців, які мають намір працювати з безкоштовним ПЗ ПРРО ДПС, на практикуми, які проходять щосереди о 10-00 в приміщенні ГУ ДПС в Рівненській області за адресою: м.Рівне, вул.Відінська, 12.

В ході практикуму працівники ГУ ДПС допоможуть зареєструвати: господарську одиницю, програмний РРО (касу), касира. Для цього необхідно мати з собою: електронний цифровий підпис або електронні печатки у кількості, що відповідає кількості касирів, які будуть працювати на ПРРО, телефон, планшет, ноутбук, на який буде встановлюватись ПРРО ДПС.

Для максимальної зручності підприємців та забезпечення оптимальної кількості учасників проводиться попередній запис: за телефонами (0362) 692-628, 692- 566, 063-851-84-94, або залишивши заявку через комунікаційну податкову платформу:  rv.ikc@tax.gov.ua.