Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Під час чергового сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» розглядали актуальні питання подання податкової звітності суб'єктами господарювання - юридичними особами

опубліковано 26 лютого 2024 о 14:03

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»  щодо актуальних питань подання податкової звітності суб'єктами господарювання - юридичними особами. На питання додзвонювачів відповідала  начальник управління оподаткування юридичних осіб Ольга Єгорова.

Під час спілкування платники, зокрема, цікавилися розміром ставок екологічного податку у 2024 році. Податківець відповіла, що з 01.01.2024 року по 31 грудня 2024 року, відповідно до п.37 підр.5 розділу ХХ Податкового кодексу України (далі - ПКУ),  ставки екологічного податку становлять 90 відсоток ставок, передбачених пунктами 245.1 та 245.2 ПКУ. Вона також нагадала, що якщо платник податку з початку звітного року не планує здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин то такий платник податку повинен повідомити про це відповідний контролюючий орган за місцем розташування джерел забруднення та скласти заяву про відсутність у нього у звітному році об’єкта обчислення екологічного податку.

Також платники запитували, як  юридична особа – платник єдиного податку четвертої групи може виправити помилки щодо площі земельних ділянок в додатку 1 «Відомості про наявність земельних ділянок» шляхом подання уточнюючої податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи. Ольга Єгорова зауважила, що юридичній особі – платнику єдиного податку четвертої групи необхідно подати уточнюючу податкову декларацію платника єдиного податку четвертої групи разом з Додатком 1 «Відомості про наявність земельних ділянок», в якому зазначити вірну інформацію про земельні ділянки, які перебувають у її власності або надані у користування, у тому числі на умовах оренди, щодо яких нарахований єдиний податок, та Додатком 3 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік», в якому визначити суму позитивного значення різниці між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок, яка переноситься до рядка 4 розділу «Розрахункова частина декларації для юридичних осіб» уточнюючої Декларації. При цьому платник єдиного податку четвертої групи подає:   до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням Декларацію, Додаток 1 та Додаток 3 з зазначенням одночасно двох відміток: «Уточнююча загальна» та «Уточнююча»;   до контролюючого органу за місцем розташування земельної ділянки Декларацію, Додаток 1 та Додаток 3 із зазначенням відмітки «Уточнююча».

Також посадовець звернула увагу, що на сайті ДПС України у рубриці Прес – центр/Відеогалерея/Відеоуроки розміщено відеороз’яснення щодо порядку заповнення податкової декларації з податку на нерухоме майна, збору за місця паркування транспортних засобів, транспортного податку, податкової декларації з плати за землю.

В ході спілкування кожен додзвонювач «гарячої лінії» отримав відповіді на свої запитання згідно з нормами чинного законодавства.