Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Рівненщині податковий борг платників до бюджету зменшився на 23,3 млн гривень

опубліковано 26 лютого 2024 о 16:50

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що станом на 01.02.2024 сума податкового боргу платників Рівненщини до Зведеного бюджету становить 798,3 млн гривень. Порівняно з початком року така сума зменшилась на 23,3 млн гривень.

З метою забезпечення скорочення податкового боргу податковими органами області у січні 2024 року було вжито ряд заходів, зокрема: направлено  позови до суду щодо надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок готівкових (безготівкових коштів) юридичних осіб на суму 14,2 млн грн, стягнуто коштів в погашення податкового боргу з банківських рахунків 0,2 млн гривень; направлено 64 позови до суду щодо звернення стягнення на активи боржників через ДВС на суму 1,3 млн грн, стягнуто податкового боргу за виконавчими документами – 0,6 млн гривень; направлено позови до суду щодо надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок заставленого майна боржника та ряд інших. В результаті цих та інших заходів протягом січня 2024 року надходження в погашення податкового боргу становлять 6,4 млн гривень.

Нагадаємо, що податковий борг – це сума узгодженого грошового зобов'язання, не сплаченого платником податків у встановлений строк, та непогашеної пені. До боржників застосовуються як застережні заходи (направлення податкової вимоги, самостійне визначення боржником джерел погашення податкового боргу, реєстрація податкової застави, розстрочення сплати грошових зобов’язань та податкового боргу), так і заходи примусового характеру (стягнення податкового боргу на підставі рішення суду, стягнення готівки, звернення до суду щодо зупинення видаткових операцій платника податків на рахунках у банках та інших фінансових установах, адміністративний арешт, реалізація майна, яке знаходиться в податковій заставі тощо).

Тож, аби не відчувати на собі дієвість заходів стягнення, вжиття яких передбачене законодавством, Головне управління ДПС у Рівненській області  закликає платників податків самостійно стежити за наявністю чи відсутністю боргу та своєчасно сплачувати визначені суми податкових зобов'язань. 

Переглянути інформацію щодо наявності/відсутності податкового боргу можливо з допомогою електронних сервісів ДПС, зокрема в «Електронному кабінеті платника» (https://cabinet.tax.gov.ua/), та можна провести звірку в Центрі обслуговування платників за місцем реєстрації (https://rv.tax.gov.ua/okremi-storinki/tsentri-obslugovuvannya-platnikiv-poda).