Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» з питань погашення податкового боргу платників

опубліковано 13 травня 2024 о 09:34

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія», під час якого начальник управління по роботі з податковим боргом Михайло Калитюк відповідав на питання платників щодо погашення податкового боргу та необхідності своєчасної сплати і погашення заборгованості зі сплати єдиного внеску, а також наслідків у разі їх несплати.

Додзвонювачів цікавили питання щодо джерел погашення податкового боргу платника податків, строку надсилання податкової вимоги, в яких випадках виникає право податкової застави та ряд інших.

Зокрема, надходили питання щодо отримання Довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи.  Тож, податківець роз’яснив, що для отримання такої Довідки платник подає Заяву за формою згідно з додатком 2 до Порядку надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, затвердженого наказом Міністерства фінансів України 03.09.2018 № 733.

Посадовець зазначив, що Заява подається платником (на його вибір):

у паперовій формі – до державної податкової інспекції за основним місцем обліку такого платника або до відповідного контролюючого органу, уповноваженого здійснювати заходи з погашення податкового боргу. Якщо Заяву подано до державної податкової інспекції, її передають до відповідного контролюючого органу, уповноваженого здійснювати заходи з погашення податкового боргу;

в електронній формі – на адресу уповноваженого органу через приватну частину електронного кабінету, розміщеного на вебпорталі ДПС (https://cabinet.tax.gov.ua/login), з дотриманням вимог Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги».

Заява складається з обов'язковим посиланням на відповідний нормативно-правовий акт, яким передбачено необхідність підтвердження відсутності заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, та зазначенням найменування суб'єкта (підприємства, установи, організації), до якого (якої) Довідку буде подано платником.

Михайло Калитюк звернув увагу на заповнення окремих реквізитів Заяви та акцентував, що для правильного заповнення Заяви потрібно зазначити усі реквізити нормативно-правового акта за уніфікованим шаблоном відображення, необхідні для його ідентифікації:

-  вид (Закон України або ЗУ (скорочений варіант), постанова Кабінету Міністрів України або постанова КМУ (скорочений варіант), наказ міністерства, постанова Правління Національного банку України або постанова Правління НБУ (скорочений варіант) тощо;

-  індивідуальну назву акта, що зазначається у лапках («….») його порядковий номер (знак «№» та арабські або арабсько-римські цифри, знаки    «-». «/») та дату приймання, оформлену словесно-цифровим (03 жовтня 2023 року) або цифровим способом (03.10.2023).

Посадовець також проінформував, що Довідка формується згідно з додатком 1 до Порядку та може надаватись платнику за його вибором або у паперовій, або в електронній формі. Форму отримання Довідки платник зазначає у Заяві. Термін надання Довідки становить п’ять робочих днів з дня, наступного за днем отримання Заяви органом, до якого її було подано. Строк дії Довідки становить десять календарних днів з дати її формування. У Довідці обов'язково зазначається термін її дії.

Під час «гарячої лінії» усі додзвонювачі отримали вичерпні роз’яснення з тих питань, які їх цікавили.