Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Рівненщини роз’яснили порядок нарахування мінімального податкового зобов’язання для фізичних осіб  

опубліковано 15 травня 2024 о 14:05

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області проведено чергову «гарячу лінію» з питань нарахування та сплати  мінімального податкового зобов’язання фізичними особами. На питання додзвонювачів відповідала заступник начальник управління  оподаткування фізичних осіб Лариса Кривохиж.

Зокрема, в ході «гарячої лінії» громадяни цікавились для кого визначається мінімальне податкове зобов’язання у разі передачі земельних ділянок в оренду або інше користування. Лариса Кривохиж роз’яснила,  що у разі передачі земельних ділянок в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування (при оформленні таких взаємовідносин відповідно до чинного законодавства) мінімальне податкове зобов’язання (далі – МПЗ) визначається для орендарів, користувачів на інших умовах таких земельних ділянок у порядку, визначеному Податковим кодексом України.

Для фізичних осіб, які оформили взаємовідносини щодо передачі сільськогосподарських угідь в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування, МПЗ контролюючим органом не визначається. У такому випадку МПЗ за такі землі сплачує орендар.

Також посадовець відповіла на питання щодо відповідальності фізичних осіб за несплату чи несвоєчасну сплату суми мінімального податкового зобов’язання. Вона зазначила, що відповідно до п. 124.1 ст. 124 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), у разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання (крім грошового зобов’язання у вигляді штрафних (фінансових) санкцій, застосованих до нього на підставі ПКУ чи іншого законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи, а також пені, застосованої до нього на підставі ПКУ чи іншого законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи) протягом строків, визначених ПКУ, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу в таких розмірах:

при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, - у розмірі 5 відс. погашеної суми податкового боргу;

при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, - у розмірі 10 відс. погашеної суми податкового боргу.

В ході спілкування платники отримали відповіді на всі свої запитання.