Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Під час зустрічі напрацювали першочергові кроки для скорочення оборотів тіньового акцизу

опубліковано 31 травня 2024 о 10:05

Питома вага акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів у загальній сумі податкових надходжень до місцевих бюджетів Рівненщини становити 4,5 відсотка, у цифровому значенні – це понад 115,6 млн гривень. Ці кошти громади направляють на розвиток інфраструктури, підтримку ЗСУ, зарплати лікарям, покращення благоустрою, соціальні потреби тощо. Тож сплата роздрібного акцизу суб’єктами господарювання – це, насамперед, розвиток громад, де такі платники живуть та працюють.

Разом з тим, через нелегальний продаж підакцизних товарів лише за 4 місяці цього року Рівненщина втратила 15,7 млн гривень. Про це було зазначено під час наради, яка відбулась в Рівненській ОДА під головуванням заступника голови ОДА Олександра Кохана.

Учасники заходу проаналізували причини зниження рівня сплати податку на тютюнові вироби, алкоголь та пальне, а також можливості виведення бізнесу з тіні. Серед сірих схем - проведення розрахунків повз касу, не видаючи чека.

Як акцентував в.о.начальника ГУ ДПС у Рівненській області Андрій Троцко, на практиці зустрічаються суб’єкти господарювання, які продовжують вчиняти порушення законодавства та намагаються приховати реальні обсяги продажу товарів, не проводять розрахункові операції через РРО та не видають фіскальні чеки при купівлі підакцизного товару, що є підтвердженням факту продажу такого товару. Тож для забезпечення повноти сплати акцизного податку важливу роль відіграє активна позиція як керівників територіальних громад щодо легалізації бізнесу, так і жителів громад.

«Вимога чеку при купівлі підакцизної продукції не лише дисциплінує суб’єктів господарювання, а й сприяє збільшенню надходження до бюджету громади», - зазначив керівник податкової служби.

Під час наради напрацювали першочергові кроки для скорочення оборотів тіньового акцизу. Невдовзі представлять їх перед керівниками громад.

 

Нагадаємо: акцизний податок з роздрібного продажу пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну сплачується за ставкою 5 відсотків та зараховується до бюджету адміністративно-територіальної одиниці, на території якої розташовані пункти продажу підакцизних товарів.