Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Проведено «гарячу лінію»

опубліковано 05 червня 2024 о 13:13

У Головному управлінні ДПС у Рівненській області проведено чергову «гарячу лінію» з питань декларування доходів громадян та права на податкову знижку. На питання додзвонювачів відповідала Олена Янчук - заступник начальника відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб, податків з громадян та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, податків і зборів з фізичних осіб – підприємців, розгляду звернень платників податків. 

Під час спілкування податківець надала роз’яснення щодо отримання громадянами податкової знижки, зокрема хто може скористатись та  які документи необхідно надати для реалізації такого права, як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та які витрати можна віднести до податкової знижки.

Посадовець порекомендувала платникам для подання декларації скористатись Електронним кабінетом та  поінформувала, що для зручності при поданні декларації в Електронному кабінеті платника створено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», який надає можливість часткового автоматичного предзаповнення декларації. Цей сервіс дозволяє сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів, у т. ч. для використання права на податкову знижку. 

Олена Ярчук звернула увагу, що часткове автоматичне предзаповнення декларації здійснюється на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податку, та відомостей про обʼєкти нерухомого чи рухомого майна. Тож, використання сервісу «Податкова декларація про майновий стан і доходи» скорочує час і витрати при поданні податкової декларації, мінімізує помилки при її заповненні, надає можливість подання копій первинних документів як додаток до податкової декларації в онлайн-режимі. 

В ході спілкування усі додзвонювачі отримали вичерпні відповіді на свої питання.