Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці відповіли на питання платників щодо сплати майнових податків

опубліковано 08 липня 2024 о 10:46

Нещодавно, під час чергової  «гарячої лінії», що відбулась у Головному управлінні ДПС у Рівненській області,  начальник відділу адміністрування податку на майно та місцевих зборів з фізичних осіб Юрій Саверчук відповідав на питання громадян щодо нарахування та сплати майнових податків.

Посадовець роз’яснив платникам, що згідно Податкового кодексу України податок на майно має три складові: податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортний податок і плата за землю. Наразі податкова служба сформувала податкові повідомлення-рішення про сплату цих  податків, тож платникам необхідно буде заплатити нараховані суми  упродовж 60 днів з дня вручення таких повідомлень-рішень. 

Також податківець звернув увагу, що громадяни можуть пройти звірку щодо нарахованих сум майнових податків та у разі виявлення розбіжностей за результатами звірки даних, контролюючий орган проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) фізичній особі – платнику податків нове податкове повідомлення-рішення, попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Юрій Саверчук порекомендував громадянам для проведення звірки  використовувати «Електронний кабінет платника», вхід до якого здійснюється за адресою:

https://cabinet.tax.gov.ua/ (або через вебпортал ДПС), чи  мобільний застосунок «Моя податкова».

Серед іншого, додзвонювачів цікавило питання щодо пільг із сплати земельного податку. Посадовець роз’яснив, що звільнення від сплати земельного податку передбачено для пільгових категорій осіб, що зазначені в п. 281.1 ст. 281 Податкового кодексу України. Це: особи з інвалідністю першої і другої групи; фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; пенсіонери (за віком); ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України від 22 жовтня 1993 року № 3551-XII «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Пільга надається за земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм, які визначені в п. 281.2 ст. 281 ПКУ за умови подання письмової заяви для застосування пільги. Крім того, від сплати податку звільняються  на період дії єдиного податку четвертої групи власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи.        

Кожен платник, який зателефонував на «гарячу лінію», отримав вичерпні роз’яснення.