Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платникам податків важливо перевірити стан розрахунків з бюджетом щодо наявності чи відсутності податкового боргу

опубліковано 31 липня 2024 о 09:16

Головне управління ДПС у Рівненській області звертається до платників податків перевірити стан розрахунків з бюджетом щодо наявності чи відсутності податкового боргу.

Станом на початок липня 27,5 тисяч платників Рівненщини мали заборгованість перед бюджетами усіх рівнів до 100 грн в загальній сумі 988,0 тис гривень.

Нагадуємо, що до податкового боргу може призвести як неправильне заповнення платіжної інструкції на сплату податків, так і несплата нарахувань, до прикладу, майнових податків. Оскільки, платникам, які мають податковий борг, сума якого не перевищує 3060 гривень, податкова вимога не надсилається, відповідно такі особи можуть і не знати про його наявність та накопичувати борг за рахунок штрафних санкцій, які застосовуються за несвоєчасну сплату податків.

Лише коли податковий борг зросте до 3061 грн, вмикається стандартний механізм його стягнення: податковий орган вручає податкову вимогу та застосовує заходи стягнення такого боргу, одним з яких є виставлення платіжних інструкцій до установ банків на списання коштів з рахунків платників та передача майна боржника у податкову заставу.  

Щоб уникнути таких неприємностей, платникам потрібно, в першу чергу, вчасно сплачувати визначені суми податкових зобов’язань. Крім цього, потрібно самостійно та регулярно стежити за наявністю або відсутністю боргу. 

Легко  перевірити стан розрахунків з бюджетом щодо наявності чи відсутності податкового боргу можна за допомогою мобільного застосунку «Моя податкова» та сервісу «Електронний кабінет платника податків» (https://cabinet.tax.gov.ua/). 

Крім того, Центри обслуговування платників (https://rv.tax.gov.ua/okremi-storinki/tsentri-obslugovuvannya-platnikiv-poda) на постійній основі надають адміністративні послуги платникам податків, тобто всю необхідну інформацію щодо нарахованих податкових зобов’язань можна отримати безпосередньо в податковій інспекції.

Закликаємо громадян та суб’єктів господарювання провести звірку за платежами, перевірити відсутність чи наявність податкового боргу, сплатити податки, щоб максимально підтримати економіку у цей важкий час, фінансову стабільність країни та забезпечити надходження коштів до бюджетів усіх рівнів.