Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Під час «гарячої лінії» говорили про сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування

опубліковано 26 серпня 2024 о 08:37

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області відбулася «гаряча лінія» з питань сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та можливості «придбання стажу» шляхом укладання Договору про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. На питання додзвонювачів відповідала завідувач сектору адміністрування єдиного внеску Оксана Лелюх.

Під час спілкування платники, зокрема, цікавилися, які документи повинні надати платники податків для укладання договору про добровільну сплату єдиного внеску? Оксана Лелюх зауважила, що до контролюючих органів за місцем проживання в паперовому або електронному вигляді подають: заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування або про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (одноразова сплата єдиного внеску) за формою згідно з додатком 3 до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування; копію трудової книжки (за наявності);  виписку з системи персоніфікованого обліку (ОК-5); копію документа, що посвідчує особу. Члени особистого селянського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (одночасно на пенсійне, на випадок безробіття, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності), надають також документ, що підтверджує їх членство у такому господарстві.

Також платники запитували: чи потрібно особам, які провадять незалежну професійну діяльність, підприємцям та членам фермерського господарства, що набули статус пенсіонера або особи з інвалідністю, повідомляти контролюючий орган про такий статус? Податківець роз’яснила, що фізичним особам – підприємцям (крім електронних резидентів (е-резидентів), особам, які провадять незалежну професійну діяльність, та членам фермерського господарства, що набули статус пенсіонера та отримують відповідно до закону пенсію, або є особами з інвалідністю окремо повідомляти контролюючий орган про такий статус не потрібно. Водночас, у разі якщо такі особи отримують соціальну допомогу по інвалідності від Пенсійного фонду України або Управління праці та соціального захисту населення, то підтвердженням встановлення інвалідності є довідка до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності, яка надається до контролюючого органу за місцем реєстрації.

В ході спілкування кожен додзвонювач «гарячої лінії» отримав відповіді на свої запитання згідно з нормами чинного законодавства.