Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Дотримання суб’єктами господарювання законодавства у сфері розрахункових операцій - у фокусі уваги

опубліковано 26 серпня 2024 о 08:41

ГУ ДПС у Рівненській області  вкотре звертає увагу суб’єктів господарювання на дотримання вимог Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування РРО в сфері торгівлі громадського харчування та послуг»  та встановлений законодавством обов’язок проведення розрахунків з покупцями товарів із застосуванням РРО/ПРРО та видачею відповідних розрахункових документів.

Нагадуємо, що починаючи із 01.01.2022 пункт 61 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України вичерпав свою дію і фізичні особи-підприємці – платниками єдиного податку (крім першої групи) зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО на загальних підставах.

Акцентуємо увагу, що робота підрозділів фактичних перевірок всіх регіонів України в першу чергу ведеться в напрямі виявлення ведення господарської діяльності без державної реєстрації, здійснення контролю за реалізацією товарів в Інтернет-магазинах без обов’язкового застосування суб’єктами господарювання РРО/ПРРО та здійснюється на постійній основі.

Наголошуємо, що вимоги щодо застосування РРО/ПРРО при здійсненні діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг не залежать від форми розрахунків або організаційно-правової форми платника податків (виняток складають лише платники єдиного податку І групи), однаково розповсюджують свою дію як на оплату готівкою і карткою, так і оплату, отриманою за допомогою Інтернет-еквайрингу.

Звертаємо увагу, що на вебпорталі ДПС України функціонує  розділ «Онлайн-навчання», який містить корисну інформацію з податкової тематики, навички заповнення податкової звітності та розуміння оптимальних механізмів сплати податкових платежів.

Для зручності користувачів всі матеріали розподілені за блоками. В одному з блоків можна ознайомитись з інформацією щодо РРО/ПРРО. Розміщений розділ «Онлайн-навчання» за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya.