Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про нюанси нарахування та сплати єдиного соціального внеску говорили у КП ТРК «Полісся»

опубліковано 05 квітня 2024 о 11:35

Днями в КП ТРК «Полісся» відбувся черговий брифінг за участі головного державного інспектора відділу інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Рівненській області  Оксани Федорович та редактора  КП ТРК «Полісся» Віри Шашук, під час якого посадовці говорили про особливості нарахування та обов’язок  сплати єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - ЄСВ) платниками податків.

Під час заходу податківець зазначила, що ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. За наявності у платника ЄСВ одночасно із зобов'язаннями із сплати єдиного внеску зобов'язань із сплати податків, інших обов'язкових платежів, передбачених законом, або зобов'язань перед іншими кредиторами, зобов'язання із сплати ЄСВ виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов'язаннями, крім зобов'язань з виплати заробітної плати (доходу).

Разом з тим податківець роз’яснила, що  при наявності заборгованості по податках, у тому числі по сплаті ЄСВ, контролюючі органи надсилають (вручають) платникам вимогу про сплату боргу (недоїмки). Якщо платник протягом десяти календарних днів з дня надходження (отримання) вимоги про сплату боргу (недоїмки) не сплатив зазначені у вимозі суми недоїмки та штрафів з нарахованою пенею, не узгодив вимогу з податковим органом шляхом оскарження в адміністративному чи судовому порядку, або не сплатив узгоджену суму боргу (недоїмки) після спливу останнього дня відповідного строку, така вимога вважається узгодженою (тобто набирає чинності).

Також наголосила, що до страхового стажу зараховуються тільки ті періоди трудової діяльності, за які повністю сплачені страхові внески. Період, за який наявна заборгованість з ЄСВ, не буде зарахованим до страхового стажу до повного погашення боргу.

Разом з тим посадовець поінформувала про зміну  розміру мінімальної заробітної плати (далі -  МЗП).  При цьому роз’яснила як розмір мінімального та максимального ЄСВ залежить від розміру МЗП.

Насамкінець Оксана Федорович закликала платників до своєчасної сплати податків та зборів до бюджетів усіх рівнів та недопущення податкового боргу. Водночас зазначила, що переглянути інформацію щодо заборгованості, зокрема зі сплати єдиного внеску, можливо в «Електронному кабінеті платника», обравши в меню приватної частини кабінету «Стан розрахунків з бюджетом» або скориставшись мобільним застосунком «Моя податкова».

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua