Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як звітувати швидко, безпечно та не відвідуючи податкової

опубліковано 14 січня 2022 о 14:57

 Про це розповідала  начальник Костопільської ДПІ  Ірина Котенко  під час тренінгів  з платниками податків. Адже з початком нового року  в податкових органах розпочинається «гаряча» пора - період подання  річної  податкової  звітності.  Це  період наймасовішого відвідування  ДПІ, оскільки звітують  всі суб’єкти господарювання  та  громадяни, які отримували протягом  року доходи, що не оподатковувалися при виплаті.

Вона нагадала  про те, що вся інформація, яка стосується діяльності суб’єктів господарювання доступна 24/7 в Електронному кабінеті платника податків, який включає в себе відкриту (загальнодоступну) та приватну (особистий кабінет) частини.

Він, зокрема, надає можливість листуватися з органами ДПС, подавати і вести звітність, отримувати довідки і витяги, інформацію з реєстрів, підключати програмні РРО, зареєструвати єдиний рахунок для сплати податків. З’явилась, навіть можливість, вести в кабінеті облік доходів та витрат підприємцями.

У відкритій частині Електронного кабінету у розділі «Допомога» розміщено покрокову інструкцію щодо створення електронних документів за допомогою режиму «Введення звітності», а також є вся необхідна інформація для ефективного використання Електронного кабінету.

Ірина Котенко акцентує увагу, що для зручності користувачів в Електронному кабінеті реалізовано нові можливості, а саме вони мають змогу:

- подати повідомлення про використання Є-рахунку та отримати квитанції про включення платника до Реєстру платників, які використовують Є-рахунок;

- отримати доступ до реєстру платників, які використовують Є-рахунок;

- використовувати платіжні системи ГЕРЦ та Свіфт Гарант (крім існуючих);

- отримати відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді, засвідчених кваліфікованою електронною печаткою ДПС;

- отримати інформацію щодо реєстрації акцизних накладних/розрахунків та податкових накладних/розрахунків коригування до акцизної накладної в Єдиному реєстрі акцизних накладних за новими формами;

- доповнити облікові дані інформацією про види діяльності (КВЕД).

Як зазначає посадовець,  в рамках проведення податкової амністії, громадяни мають прозвітувати про активи, які не були у свій час оподатковані, саме через цей сервіс. Декларанти  заповнюють, підписують та скеровують одноразову декларацію до податкової дистанційно через Е-кабінет. Тому  податківці  закликають платників більше використовувати  можливості онлайн спілкування з ДПС через Електронний кабінет, зокрема, для подання податкової звітності.