Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Одноразову (спеціальну) добровільну декларацію можна подати до 01 березня 2023 року

опубліковано 02 лютого 2023 о 13:51

Дубенська ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській області нагадує, що в Україні триває кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування, яке проводиться з 01 вересня 2021 року до 01 березня 2023 року та передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування. Термін подання одноразових (спеціальних) добровільних декларацій подовжений Законом України від 15.08.2022 № 2516-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо звільнення від оподаткування благодійної допомоги, виплаченої на користь членів сімей поранених та загиблих учасників бойових дій під час участі у відсічі збройній агресії та забезпеченні національної безпеки України».

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування є особливим порядком добровільного декларування фізичною особою, визначеною п. 3 підрозділу 94 ПКУ, належних їй активів, які розміщені на території України та/або за її межами, якщо такі активи ФО одержані (набуті) нею за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені, або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, та/або які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 01 січня 2021 року.

Скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть фізичні особи - резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об'єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об'єкти декларування, і які відповідно до ПКУ є чи були платниками податків.

Збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування визначається шляхом застосування до бази для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування таких ставок:

- 5% щодо валютних цінностей, розміщених на рахунках у банках в Україні та щодо об’єктів декларування, що знаходяться (зареєстровані) в Україні. Як альтернативу платник може обрати ставку 6 % із сплатою податкового зобов’язання 3-ма рівними частинами.

- 9% щодо валютних цінностей, розміщених на рахунках в іноземних банках або які зберігаються в іноземних фінансових установах, щодо права грошової вимоги до нерезидентів України, та щодо об’єктів декларування, що знаходяться (зареєстровані) за кордоном. Як альтернативу платник може обрати ставку 11,5 % із сплатою податкового зобов’язання 3-ма рівними частинами.

- 2,5% щодо номінальної вартості державних облігацій України з терміном обігу більше ніж 365 днів без права дострокового погашення, придбаних декларантом у період з 01 вересня 2021 року до 28 лютого 2023 року до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації). Як альтернативу платник може обрати ставку 3 % із сплатою податкового зобов’язання 3-ма рівними частинами.

Збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом протягом тридцяти календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

В разі вибору декларантом, який подав одноразову (спеціальну) добровільну декларацію після 31 серпня 2022 року, у межах одноразового (спеціального) добровільного декларування ставки збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування, що передбачає сплату такого платежу 3-ма рівними частинами, сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом у такому порядку:

- першого платежу - протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації;

- другого платежу - до 01 травня 2024 року;

- третього платежу - до 1 травня 2025 року.

Одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається безпосередньо декларантом, виключно в електронній формі.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»