Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Дубенській ДПІ відбулася «гаряча лінія» щодо реєстрації ПРРО

опубліковано 18 вересня 2023 о 12:31

У Дубенській ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо порядку реєстрації програмних РРО. На запитання платників податків відповідала начальник ДПІ Світлана Цимбалюк.

Під час спілкування з платниками посадовець розповіла, що Закон України від 30 червня 2023 року №3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» повернув правила діяльності бізнесу у довоєнний період. Відтак за не проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО, невидачу відповідного розрахункового документа, проведення операцій із використанням ПРРО/РРО на неповну суму вартості проданих товарів  суб’єктів господарювання чекає фінансова відповідальність.

Світлана Цимбалюк звернула увагу на обов'язковість застосування реєстраторів розрахункових операцій або програмних РРО платниками єдиного податку другої-четвертої груп ще з 1 січня 2022 року. Суб'єкти господарювання на свій власний вибір можуть використовувати або класичний, або програмний РРО, залежно від своїх потреб.

Для реєстрації програмного реєстратора розрахункових операцій платник повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку потрібно повідомити контролюючий орган відповідно до вимог п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу (повідомлення за ф. № 20-ОПП). 

Реєстрація ПРРО здійснюється на підставі Заяви про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО, що подається у електронній формі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків через Електронний кабінет  або засобами телекомунікацій. Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання. 

Фахівець відповіла на усі запитання платників під час спілкування та детально роз’яснила усі нюанси реєстрації програмного РРО.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»