Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Проведено черговий сеанс телефонного зв’язку "гаряча лінія"

опубліковано 23 грудня 2020 о 10:02

Нещодавно Головним управлінням  ДПС у Рівненській області  проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з начальником управління податкового адміністрування Валерієм Рокунцем

 Тема «гарячої лінії»: «Спрощена система оподаткування та порядок застосування РРО/ПРРО ».

Протягом якого терміну ФОП – платник єдиного податку третьої групи повинна подати заяву про внесення змін до реєстру платників єдиного податку в разі зміни видів господарської діяльності?

Для забезпечення відображення у реєстрі платників єдиного податку достовірної інформації про види господарської діяльності, фізична особа - платник єдиного податку третьої групи у разі зміни видів господарської діяльності протягом податкового (звітного) періоду повинна подати заяву про внесення змін до реєстру платників єдиного податку не пізніше останнього дня кварталу, в якому відбулися такі зміни.

Разом з цим, у разі здійснення видів діяльності, не зазначених у реєстрі платників єдиного податку, платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених Податковим кодексом України, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності.

Як ЮО – платник єдиного податку третьої групи може перейти на четверту групу з наступного календарного року?

Платнику єдиного податку третьої групи необхідно подати до контролюючого органу заяву для відмови від спрощеної системи оподаткування не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного року. Крім того, у строки, встановлені для квартальної звітності, такий платник має подати податкову декларацію платника єдиного податку третьої групи (юридичної особи) за звітний рік і сплатити податкове зобов’язання з цього податку за IV квартал звітного року. Для набуття статусу платника єдиного податку четвертої групи необхідно надати документи не пізніше 20 лютого поточного (наступного) року, перелік яких визначено у п.п. 298.8.1 п. 298.8 ст. 298 Податкового кодексу України.

Хто з "єдинщиків"повинен застосовувати РРО?

З 1 січня 2021 року до 1 січня 2022 року реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку другої - четвертої груп (фізичними особами - підприємцями), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1  січня податкового (звітного) року (1 320000 грн), незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;

реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Які граничні обсяги доходу встановлено для платників 1- 3 груп з 01.01.2021 року?

Закон №1017 вніс зміни до п. 291.4 ПКУ, відповідно до яких суб’єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, поділяються на такі групи платників єдиного податку:

1) перша група – ФОП, обсяг доходу протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року -1002 тис.грн;

2) друга група – ФОП, обсяг доходу не перевищує 834 розміри мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року 5004 тис.грн.

3) третя група – ФОП, обсяг доходу не перевищує 1167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року 7002 тис.грн.

Хто з ФОП звільняєть від сплати єдиного податку?

Законом України від 04 грудня 2020 року № 1072-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» встановлено, що платники єдиного податку першої групи звільняються від сплати єдиного податку за грудень 2020 року та січень – травень 2021 року (крім випадків порушення такими платниками встановлених главою 1 розділу XIV Податкового кодексу України умов застосування першої групи платників єдиного податку). При цьому ставки єдиного податку для першої групи платників єдиного податку, встановлені у порядку, визначеному п. 293.2 ст. 293 ПКУ, за такі періоди не застосовуються (п. 529 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).

Чи можуть ФОП – платники ЄП першої – четвертої груп здійснювати ЗЕД?

 Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої – четвертої груп можуть здійснювати зовнішньоекономічну діяльність за умови дотримання вимог розд. XIV Податкового кодексу України щодо перебування на спрощеній системі оподаткування.

За яких умов ФОП можуть бути платниками ЄП четвертої групи?

До платників єдиного податку четвертої групи, належать фізичні особи – підприємці, які провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства, зареєстрованого відповідно до Закону України від 19 червня 2003 року № 973-IV «Про фермерське господарство» зі змінами та доповненнями, за умови виконання сукупності таких вимог:

здійснюють виключно вирощування, відгодовування сільськогосподарської продукції, збирання, вилов, переробку такої власновирощеної або відгодованої продукції та її продаж;

     провадять господарську діяльність (крім постачання) за місцем податкової адреси;

     не використовують працю найманих осіб;

     членами фермерського господарства такої фізичної особи є лише члени її сім’ї у визначенні частини другої ст. 3 Сімейного кодексу України;

     площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у власності та/або користуванні членів фермерського господарства становить не менше двох гектарів, але не більше 20 гектарів.