Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Ліцензування діяльності у сфері обігу підакцизної продукції – головна тема чергової «гарячої лінії»

опубліковано 14 лютого 2022 о 13:12

Днями у Головному управлінні ДПС у Рівненській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Ліцензування діяльності у сфері обігу підакцизної продукції, актуальні питання справляння акцизного податку та новації податкового законодавства». На запитання платників податків відповідала заступник  начальника податкової служби області Зоя Хоній.

 Наводимо деякі запитання та відповіді на них.

Який розмір та порядок сплати річної плати за ліцензію на виробництво алкогольних напоїв або тютюнових виробів?

Відповідно до ст. 4 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» зі змінами та доповненнями встановлено річну плату за ліцензії на виробництво алкогольних напоїв, тютюнових виробів.

Плата за ліцензії справляється до початку виробництва зазначеної продукції і зараховується до місцевих бюджетів. Річну плату за ліцензії на виробництво алкогольних напоїв, тютюнових виробів встановлено в розмірі 780 гривень.

Не дозволяється сплата за весь термін дії ліцензії. Частиною шостою ст. 4 Закону № 481 встановлено, що сплата чергового платежу за ліцензії здійснюється за кожний наступний щорічний термін дії ліцензії.

Який термін дії ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах?     
Відповідно до ст. 15 Закону України 19 грудня 1995 року № 481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» зі змінами та доповненнями ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, видаються за місцем торгівлі суб’єкта господарювання (у тому числі іноземного суб’єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) терміном на один рік.

Чи сплачується СГ акцизний податок з реалізації роздрібної торгівлі алкогольних напоїв (тютюнових виробів), якщо товар зіпсовано, знищено, втрачено або використано для власних потреб?

     Так, крім випадків коли:

платник податку документально зафіксував такі втрати та надав контролюючим органам необхідні докази того, що відповідний підакцизний товар (продукцію) утрачено внаслідок аварії, пожежі, повені чи інших форс-мажорних обставин і його використання на митній території України є неможливим;

підакцизний товар (продукцію) утрачено внаслідок випаровування в процесі виробництва, обробки, переробки, зберігання чи транспортування такого товару (продукції) чи з іншої причини, пов’язаної з природним результатом. Ця вимога застосовується у разі втрати підакцизних товарів (продукції) у межах нормативів втрат, які затверджуються в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX